Luftforsvarets Veteraner

Fighter Marshal & Fixerstationer

Pejler FSN Karup 1950. Foto ABC

FIGHTER MARSHAL

FIXER STATIONER

1952 - 1960

I starten af 1950erne blev der oprettet et landsdækkende net af pejlestationer eller fixerstationer som de blev kaldt. Grunden var, at de nye jetfly krævede mere præcise pejlinger, end de gamle pejlere kunne præstere.  Der blev oprettet 12 pejlestationer med 7 i vest og 5 i øst. Pejlestationerne blev samlet i FIGHTER MARSHAL VEST og FIGHTER MARSHAL ØST.

Foto HAS

FIGHTER MARSHAL VEST Karup

Pejlestationen blev oprettet i Bunker 1137 med kaldesignal  : CAPELLA  og havde plads i Sector rummet. Selve pejlestationen var et lokale med et stort landkort og forbindelse til fixerstationerne/hytterne  Frederikshavn, Hanstholm, Ulfborg, Tirstrup, Vandel, Tønder og Kelsnor (Langeland ) , der leverede TELLER meldingerne. På  landkortet var huller i fixer hytternes  positioner,  rundt om hullet  var der monteret  gradskala og opad hullet var en snor medvægtbelastet sugekop. Når et fly kaldte Capella, Fix Fix Fix blev flyet pejlet af fixerstationerne og meldingerne sendt til FIGHTER MARSHAL, hvor snorene med sugekopper blev lagt ud og flyet position bestemt ved det kryds snorene dannede på kortet (triangulering). Resultatet blev meddelt til flyet og sporet talt til GCI Karup. Der var 2 hold, der på skift  bemandene stationen. Hvert bestod af en løjtnant og  2 sergenter plus et antal plottere Kvindelige Flyvere om dagen og værnepligtige om natten til bl.a. betjening af opkald fra fixerstationerne  Systemet blev benyttet meget, men blev i 1960 nedlagt grundet Flyvevåbnet overgik til UHF radioer i stedet for VHF. Samtidig havde flyene fået IFF navigations-udstyr. 

FIGHTER MARSHAL ØST Værløse 

Pejlestationen  blev indrettet i et mindre lokale i bygning 42 på Flyvestation Værløse med kaldesignal: SIRIUS. Pejlestationen  havde tilknyttet  fixerstationerne Røsnæs-Værløse-Sorø, Øbjerg (Langeland) og Møn.Stationen var i det store hele indrettet som FIGHTER MARSHAL VEST og havde også de tilsvarende funktioner. Nedlagt i 1960.

Ulfborg 1953. Foto ABC

En fixerstation/hytte var udstyret  med en radiomodtager, der var fast indstillet på kanal B og den internationale nødfrekvens. Inde i hytten kunne operatøren dreje med et stort håndhjul, der havde forbindelse med en drejelig antenne på toppen af hytten. Ved opkald drejede operatøren antennen indtil han hørte piloten så svagt som muligt og aflæste retningen til flyet. Radioforbindelsen fra flyet var envejs og man kunne ikke regne med mere end 10 sekunder til rådighed for pejling før resultatet skulle meldes over 2-vejs radio til plotterne i FIGHTER MARSHAL. Bemanding var 2 hold med 1 math og 1 værnepligtig pr. hold. Vagtliste var 1 døgn vagt, 1 døgn fri. Indkvartering og spisning foregik på den nærliggende kaserne eller hos private.

Fixerstationen var en træhytte, som udover operatørrummet indeholdt et tekøkken og et depotrum og i tilknytning et toilet. 

Apparaturet på fixerstationen bestod af:

* H. antenne, som sad på et rat med gradinddeling fra 0-360 grader.

* Fransk SADIR alm. radiomodtager, der kørte på krystal 5920 = 116,28 mhz.

* Fransk SADIR nød-radiomodtager, der kørte på krystal 6210  = 121,50 mhz

* En reserve.modtager, en transformer, et voltmeter og en telefon og 

* Benzin generator.

Beretning fra tidligere fixeroperatør

Kurt Anker 1958-1960.

Foto Kurt Anker

Det var et sus fra de gamle tider da jeg så dit indlæg på nettet om de gamle fixer stationer. Jeg kom på rekrutskole i 1958 i Karup Gedhus lejren. Efter 3 måneder blev vi sendt til Jonstrup lejren, hvor de næste 3 måneders uddannelse foregik.

I 1959 blev jeg sendt på min første opgave på fixeren i Tønder. Den lå i Møgeltønder. Vi var 4 mand til at betjene stationen, og vi var indkvarteret på Tønder kasserne. Jeg var i Tønder 6 måneder og blev derefter flyttet til Keldsnor på Langeland.

Langelandsfortet (Foto fra "Langelandsfortet")

Vi var her indkvarteret på Langelandsfortet under marinen.Nytårsaften 1960, hvor jeg var på orlov skete der følgende.:

Nogle af vore folk havde åbenbart taget nogle ænder fra branddammen og lukket dem ind på officerernes kvarter. Denne episode fik et efterspil idet den daværende kommandør kaptajn på marine fortet smed fixerne ud fra vor indkvartering. 

Vi var dengang underlagt flyvestation Skrydstrup, hvor vores chef dengang var Oberst ”Kong Knud”. Han ankom til Marinestationen i helikopter. Efter sigende kunne Obersten godt li en lille en, hvor hans modpart Kommandør Møller var medlem af blå kors. Situationen gik i hårdknude, og vi 4 fixere blev herefter indkvarteret på Bagenkop kro. Kort tid herefter blev det meddelt, at stationerne skulle nedlægges i det man gik over til UHF pejlinger. 

Jeg sad på vagt da general Kurt Ramberg lukkede stationen, hvor han fra sit fly (Tinbox 19) meddelte at det var slut.

Jonstruplejren (Foto fra internet)

Alle de daværende fixere blev herefter sendt til Jonstrup lejren, hvor der blev foranstaltet skolegang for os. Der var blevet ansat nogle lærere fra Københavns universitet. Langsomt herefter valgte vi alle nogle nye områder. 

Jeg har vedlagt et par gamle billeder, hvor du kan se at vi også var så snu at bruge landmandens heste. Det var nemmere at lukke dem ind til os, så var vi fri for at slå græs . Det er undertegnede på billederne. 

Med venlig hilsen

Kurt Anker

Stamnr. 433213

Kelsnor
Kelsnor
Kelsnor
Kelsnor

Kaj Povlsen 23.01.2019 08:49

Hej Kurt Anker. Har du lyst til at skrive noget om tiden den gang og måske fotos, så vil det være fint. Mvh Kaj Povlsen. email: povelka@elvis.dk Luftvet arkiv.

Kurt Anker 22.01.2019 20:43

Skønt at se sin gamle arbejdsplads.
Kurt Anker
1958 - 1962

Nyeste kommentarer

21.07 | 22:18

Hej jeg var med til at oprette ESK 534 Hawk fra dag 1 ved flyvestation Sige...

16.07 | 06:30

Hej Arne. Tak for din mail. Altid velkommen på arkivet. Husk også vores ...

15.07 | 17:55

Hej Navn Arne Ditlevsen. Jeg var konstabel i 534 fra 1. november 1963 t...

14.07 | 07:08

Hej Torben. Det er iorden og jeg regner med, at du markerer billeder...